Історія кави Бразилії починається з 1727 року, коли кілька саджанців кави були привезені з Французької Гвіани в штат Пара (на півночі Бразилії). Доступ до рабської праці і безліч земель сприяли загальному зростанню кавових плантацій і виробництва кави. Кава поширилась по всій північно-східній частині Бразилії та досягла південних регіонів Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро і Мінас-Жерайс. Бразилія стала найбільшим виробником кави в світі – 45% світового виробництва кави.
Протягом десятиліть кава була синонімом багатства, його врожаї прискорювали розвиток і індустріалізацію країни. Кава привела до появи європейських іммігрантів і створила соціальний середній клас.
В кінцевому підсумку це призвело до перевиробництва кави на початку 1900-х років, за яким послідувало неминуче падіння цін. Тоді уряд втрутився, щоб допомогти відрегулювати ринок, знижуючи експорт і стимулюючи купівлю кави всередині країни, у фермерів. До 1920-х років Бразилія поставляла вже 80% загальної кількості кави на експорт, займаючи перше місце в світі.
Економічна криза 1929-1940х років призвела до скорочення плантацій і обсягів виробництва, але ціни все одно залишались низькими. Система міжнародних квот тримала ціни стабільними протягом тривалого часу, що помітно сповільнило зростання кавового ринку в Бразилії і почала страждати якість кави.
Протягом багатьох років бразильські фермери виробляли велику кількість кави для досягнення квот. Вони змішували високоякісні боби з низькоякісними культурами, і маркували свою каву за назвами морських портів відправки (один з найвідоміших портів – Сантос). У той час не звертали увагу на місце вирощування кави.
Епоха якості. У 1999 році, через десять років після скасування квот, Бразилія провела свою першу програму «Кубок досконалості» – сприяння прямій торгівлі та нагородження ферм за якість кави. В результаті успішної роботи програми, стало очевидно, що ринок готовий заплатити в два рази більше за якісну сировину. З тих пір на ринку кави в Бразилії спостерігається різкий перехід від кількості до якості – тепер Бразилія виробляє 33% світових обсягів кави, але зате більш різноманітної та унікальної.
Сьогодні в Бразилії 14 різних регіонів, в семи різних штатах країни, де вирощують, та де можна купити зерна кави дійсно високої якості. Нові тренди на ринку кави дозволили регіонам, фермам і маєткам створити свою власну унікальність, в залежності від їх місця розташування, висоти над рівнем моря і вирощуваних культур.
Вся бразильська кава об’єднує один добре відомий профіль: насичена і міцна кава, одна із найсолодших в світі. І бразильські виробники сьогодні приділяють особливу увагу її якості та складу.
Якщо ви дійсно хочете зрозуміти і відчути цю каву, немає кращого способу, ніж просто приготувати чашечку кави по-бразильськи, закрити очі і насолодитися її смаком.